İNEKLERDE VİRAL ABORTUSLAR

Geri Dön
İNEKLERDE VİRAL ABORTUSLAR

Viral enfeksiyoz etkenlerinin neden olduğu olgularda enfeksiyon şiddeti gebeliğin dönemine ve etkenin virulensine bağlı olarak değişmektedir. Şayet gebeliğin erken döneminde şekillenen çoğu fötal viral enfeksiyonlarda embriyonik ve fötal ölüm, abortus veya spesifik organ sistemlerinde gelişim bozuklukları şekillenmektedir. Viral etkenlerden çoğu gebeliğin geç döneminde bile fötal ölümlere sebep olabilmektedir.

 

BOVİNE VİRUS DIARRHEA (BVD)

 

Bovine viral diarrhea (BVD) sığırlarda ki patojenlerin en önemlilerindendir. Dünyada oldukça yaygın olarak bulunmakta ayrıca abortus dışında gastrointestinal sistem bozukluklarına da sebep olmaktadır.

BVD klinik olarak subklinik ve akut klinik olarak seyretmektedir. Çoğu fötal BVD enfeksiyonları gebe ineklerde subklinik tarzda seyreder. Klinik bulgu olarak beden ısısında hafif bir artış  ve geçici lökopeni gözlenir.

Akut formda ise klinik  bulgular belirgindir. Bulgular hastalığın şiddetine göre değişebilir. Fakat çok şiddetli seyretmez. Akut BVD, ineklerde çoğunlukla 6 ay- 2 yaş arasında gözükür ve sürülerde  morbiditesi yüksektir. Klinik bulgu olarak letarji, anoreksi, ateş, burun ve göz  akıntısı, ağız lezyonları, ülserasyon, ishal ve süt veriminde azalma gözlenir. Viremi dönemi yaklaşık 15 gün kadar devam eder. Bu evrede virus vücut salgılarıyla dışarı atılır ve böylece duyarlı hayvanlara bulaşır. Hasta hayvanların çoğu iyileşir ve hastalığı atlatan hayvanlarda birkaç haftaya kadar BVD’ ye karşı antikor titresi yüksek seyreder. Ayrıca klinik hastalık tablosu 6 aydan küçük buzağılarda da gözlemlenebilir.

Fötal BVD enfeksiyonlarında buzağılar sistemik olarak hasta bir şekilde doğarlar ve sürekli olarak etkeni taşırlar. Persiste enfekte hayvanlar virusu salgılarla dışarı saçarlar, bu durum diğer hayvanlar için önemli bir risktir.

Mukozal disease , BVD’nin 2. sitopatik biyotipi ile süper enfeksiyon veya Co- enfeksiyon durumlarında ortaya çıkar. Mukoza hastalığı çoğunlukla 6 ay-2 yaş arası ineklerde görülür. Sporadik bir olgudur ve mortalitesi yüksektir. Klinik bulgu olarak yüksek ateş, letarji, anoreksi, ishal, göz, burun akıntısı, aşırı salya dermatitis, laminitise bağlı topallık, coronitis, ağızda, meme ve vulvada ülserasyon   ve erozyon vardır. Klinik bulguları izleyen birkaç gün içinde çoğu hayvan ölür, fakat bazıları yaşayabilir. Transplasental fötal bulaşma BVD gebe enfekte hayvanlarda mümkündür. İneklerde orta derceli ve subklinik BVD enfeksiyonları transplasental enfeksiyonların ana kaynağıdır. Fötal enfeksiyonların akıbeti değişkendir. BVD enfekte ineklerde gebelik oranında belirgin bir düşüş olmaktadır.

Fötal BVD enfeksiyonlarının prognozu gebelik şekillendikten sonra fötal immun sistemin derecesine göre değişiklik göstermektedir. Gebe ineklerde spesifik fötal immun yanıt BVD’ye karşı gebeliğin 120-150 günleri arası saptanmıştır. Bu nedenle BVD enfeksiyonları için gebeliğin 125. günü kritik dönemdir. 125. günden sonra oluşan enfeksiyonlarda immuntolerans geliştiği için enfekte buzağılar canlı doğabilir ve persiste enfekte olarak yaşamını sürdürürler. BVD’ye bağlı abortus olgularında  fötus otolize uğrar, bu nedenle bazı makroskobik bulgular pek görülmez. Histolojik olarak nonsuppuratif dermatitis, meningitis (cerebrokortikal yıkımla birlikte), nekroze bronşitis ve kongenital defektler, gebeliğin 90-100. gününden sonra atıldığında fötus yaşayabilir ve bazı saptanabilir klinik defektler görülebilir. Yaygınca gözüken kongenital defektler cerebellar hipoplazi, oculer defekt ve intrauterin büyüme geriliğidir.

Tanı için aborte fötusdan alınan materyallerin incelenmesi ve maternal kandaki antikor titresine bakılarak tanı konulabilir.

Özellikle persiste enfekte olanlar saptanarak sürüden uzaklaştırılmalı ve enfekte olmayanlar aşılanmalıdır.

 

 

İNFEKSIYÖZ BOVİNE RHİNOTRACHEİTİS (IBR)

 

İnfeksiyöz bovine rhinotraheitis virus (IBRV) veya bovine herpes virus –1 (BHV-1), yüksek oranda bulaşıcı ve duyarlı gebe hayvanlarda abortusa neden olan bir patojendir. Etkili bir aşılama çalışmalarıyla hastalığın insidensi azaltılabilir. BHV-1 enfeksiyonlarında abortus dışında değişik klinik bulgular da gözükür. Özellikle BHV-1 enfeksiyonları hayvanların stres altında kaldıkları durumlarda ve kortikosteroid tedavisini izleyen günlerde ortaya çıkmaktadır.

BHV-1 enfeksiyonları üst solunum yolları, konjuktiva ve genital muköz membranlar ile temas yoluyla bulaşmaktadır ve etken hava yoluyla da çevreye yayılmaktadır. Enfekte hayvanlar virusu sekresyonlarıyla 8-16 gün kadar etrafa saçmaktadır. Sperma yoluyla da yayılma mümkündür. Ayrıca latent  hasta boğalar da doğal çiftleşme yoluyla hastalığı yayarlar. Duyarlı sürülerde etkene maruz kalan hayvanlarda %60-70 arasında abortus görülmektedir. Daha önce aşılanan veya hastalığa maruz kalan sürülerde de sporadik abortlara rastlanmaktadır.

BHV-1 enfeksiyonlarında genital organ problemlerine bağlı inefrtilite şekillenmektedir.

Pustuler Vulvavaginitis ve Balanopostitis BHV-1 virusunun genital kanala lokalize olması ile ortaya çıkan klinik bir  durumdur. Hastalığın genital formunda her zaman respiratorik bozukluklar bulunmayabilir. Genital enfeksiyonlar orta dereceden şiddetliye kadar değişen yangılı müköz membranlarda belirgin bir ülser, fokal erozyon, vezikül ve nodüller ile karakterizedir. Genital enfeksiyonlar 1-2 hafta içerisinde iyileşmektedir. Genital kanal enfeksiyonların bir sonucu olarak sürekli ıkınmalara bağlı ineklerde uterus prolapsusu ve boğalarda ciddi balanopostitis şekillenebilmektedir. BHV-1 abortuslarının tanısı fötal dokuların histopatolojik muayenesi ve maternal serumda  BHV-1 antikorlarının saptanmasıyla konur.

 

AKABANE VİRUS

 

Akabane virusda özellikle ruminantlarda Avustralya, Japonya, İsrail, Türkiye ve Kore’de yaygın olarak gözlenen bir fötal patojendir. Bu etken, fötusda özellikle beyin dokusunda birçok deformiteler oluşturur.

Tanı aborte fötusdan alınan örnekler ve  maternal dokudan dokudan alınan örneklerde  virus izolasyonu yapılarak tanı doğrulanır.

 

MAVİ DİL VİRUSU

 

Sığırlarda mavi dil hastalığı virusu tüm dünyada yaygındır. Bu etkene bağlı fötal enfeksiyonlara sık ratlanmadığından ineklerde önemli fötal hastalıklardan sayılmamaktadır. Yetişkinlerde klinik hastalık çok nadir görülür ve etken sığır ve koyunlarda Orbi virusdur. Ayrıca etken  Clucoides cinsine bağlı sineklerle bulaşırlar. Enfeksiyonu takiben inekler 100 gün kadar viremi dönemi geçirirler. Ayrıca virus seropozitif boğaların spermasında da mevcuttur. Fötal enfeksiyonlar gebeliğin erken veya son döneminde de görülebilir ve etken özellikle beyine lokalize olur ve burada cerebral malformasyonlar yapar. Virus aborte fötuslardan izole edilebilir  ve virusun izolasyonunun zor olduğu unutulmamalıdır.

 

Haber ve dergilerin içeriklerini görebilmek için