VetTalks kurucusu Veteriner Hekim Olgun Aslan

Geri Dön
VetTalks kurucusu Veteriner Hekim Olgun Aslan

Hedefimiz Veteriner Hekimliği camiasının YouTube, Netflix gibi bir platformunu oluşturmak

Veteriner hekimlere bir eğitim şirketi olarak hizmet vermekte olan VetTalks, vizyonunu her geçen gün daha da genişletiyor.  Farklı dallarda “Seyehatnameler” başlığında gerçekleştirilen bir dizi eğitim programlarının yanısıra “Yüksekten Düşen Kedi” sempozyumu da bu eğitimlere eklenmişti. Olgun Aslan “Bu aplikasyonların tanımını yapmak istersek veteriner hekimliği camiasının YouTube’u veya Netflix’i gibi bir platform oluşturmak hedefimizdir” diyor.  Aslan, Artık seminerlerden ve seyahatnamelerden çıkıp uluslararası bir hale gelmenin kırılım ve dönüşüm noktasında olduklarını belirtiyor.


Veteriner Hekim Olgun Aslan, hedefte iki önemli konu daha var. bunlardan birinin mobil aplikasyon uygulaması ile global hale gelmeyi ve diğerinin de uluslararası kongrelere imza atmak olduğunu belirtiyor. Mobil aplikasyon uygulama çalışmalarının uzun süredir yazılımlarının hazırlandığını ve şu an test aşamasına geldiğini söylerken, ikinci hedef ise ilk uluslararası kongrenin Şubat 2025’de Dubai’de gerçekleşecek olması.

Veteriner Hekim Olgun Aslan ile VetTalks’un hedefleri üzerine gerçekleştirdiğimiz röportajda ince detaylarını öğrendik. 

Geldiğiniz aşamada VetTalks’un konumu ne durumda? 

VetTalks eğitim organizasyonları hızla devam ediyor. Bugün burada “Advanced Abdominal            Ultrasound” workshop’unu gerçekleştiriyoruz. Yurt dışından gelen Sergio Guilherme konuşmacı ve eğitmen olarak katıldı. Radyografi, ultrason, CT ve MRI hakemli orijinal makalelerin yazarı ve ortak yazarı olan Sergio Guilherme, hem Birleşik Krallık´ta hem de yurt dışında kurs ve konferanslarda düzenli konuşmacı olarak yer alıyor.

Farklı konulardaki seminer ve workshoplarımız böylece devam ediyor.

Kurulduğumuz günden bugüne, farklı konularda “Seyehatnameler” başlığında Ortopedi, Göz, Psikiyatri, Dermatoloji, Nöroloji eğitim toplantılarının yanısıra “Yüksekten Düşen Kedi” sempozyumunu gerçekleştirdik. Bu seyehatnameler bir çok farklı illerde gerçekleştirildi. Böylece eğitimlerimizi veteriner hekimlerimizin yaşadıkları bölgelere taşıyarak kolaylık sağlamış olduk.

Yeni projeleriniz var mı?

Yazılımını yaptığımız çok yeni bir mobil aplikasyon uygulamamız yakında devreye girecek. Bugüne kadar internet sitesi üzerinden yürüttüğümüz çalışmalarımız artık yazılımını kendimizin gerçekleştirdiği ve şu anda test aşamasında olan aplikasyon uygulaması üzerinden yürütülerek cep telefonu üzerinden veteriner hekimlerimize büyük kolaylık getirecek.

Global anlamda hizmet vereceğimiz için dünyanın herhangi bir yerinden eğitmen olarak katılmak isteyenler eğitim videolarını yükleyebilecekler. Tabii ki bu eğitimlerin hepsi eğitmen ve eğitim videoları tarafımızdan onaydan geçecek, ancak onay almış eğitmenler yetkilendirildikten sonra yayına alınabilecekler. Eğitmenlerin kendi dillerinde olan bu videolar, kullanıcılara da farklı seviyelerdeki hizmetlerimizle sunularak, anında Türkçeye çeviri ile izleyebilme fırsatlarını da yakalayabilecekler. Eğitmenler, kendi izlenmelerini takip edebilecekler. Hangi ülkelerden kaç kişi izlemiş gibi bilgileri de alabilecekler.

Bu aplikasyonların tanımını yapmak istersek veteriner hekimliği camiasının YouTube’u veya Netflix’i gibi bir platform olacak diyebilirim.    

Üst düzey aboneler gerçekleştireceğimiz eğitimleri online olarak da izleyebilecekler, yani seminerlere gelmelerine bile gerek kalmayacak. Bulunduğu yerden online olarak izleyebilecekler. Vet Talks´ın dünyanın değişik bölgelerinde sponsor olduğu ya da yayın haklarını aldığı kongreleri de oturdukları yerden izleyebilecekler. Vet Talks çeviri logosunu gördüğü salonlarda online çeviriye ulaşabilecekler. Profesyonel bir çevirmen tarafından anında çeviri ile dinleyebilecekler. Yani standart yapay zeka ile yapılan çevirilerle alt yazı olmayacak bu konuda bir sürü yazılım var. Ancak biz, tıp kongrelerinde çeviri yapan, profesyonel çevirmenler tarafından gerçekleştirilecek çevirileri sunacağız katılımcılarımıza. İşte bütün dünyadaki veteriner hekimlerin hayatını kolaylaştıracak bir platform oluşturmaya çalışıyoruz.

Başlangıç seviyesindeki kullanıcılarda zaten söz verdiğimiz gibi ömür boyu bedava eğitim kısmına zaten ulaşabilecekler. İsterse sunumları online izleyebilir veya o anda izleyemiyorsa müsait olduğu başka bir zamanda da izleyebilme şansları var.  Herhangi bir konu hakkında aklına bir soru takılırsa, isminin de platformda yayınlanmasını istemiyorsa bile bir takma isimle hocalara soru atabilirler. Bu  sorular hocanın ekranına düşüyor. Hocalar kendilerine yazılmış olan mesajları görüyor ve cevaplayabiliyor. Her iki tarafta onay verirse bu soru-cevap bütün platform tarafından görülebiliyor. Onay vermedikleri takdirde kendi aralarında kalıyor. Böyle elimizden geldiğince ince düşündüğümüz bir detaylar var. Zaten bir buçuk yıldır hazırlıklarımız sürüyor. Şimdi test aşamasındayız. 

Seminerler ve sempozyumlardan sonra uluslararası bir kongreye hazırlanıyorsunuz. 2025’de Dubai’de gerçekleşecek olan kongreniz hakkında bilgi verir misiniz?

5-8 Şubat 2025 tarihlerinde Dubai’de gerçekleştireceğiz bu kongreyi. Artık seminerlerden ve seyahatnamelerden çıkıp uluslararası bir hale gelmenin kırılım ve dönüşüm noktasındayız. Biliyorsun biz ülke olarak çok büyük zorluklar yaşıyoruz. Hem iş adamları hem doktorlar hem veteriner hekimler için seyahat etmek ve istediği zaman istediği yere gitmek o kadar kolay değil. İşte biz bunu nasıl kolaylaştırabiliriz ve dünyanın değişik yerlerinden farklı kültürlerle ya da Türk firmalarını yurt dışındakilerle ya da yurt dışındakileri bizimkilerle nasıl kontakt kurdurabiliriz diye bir proje geliştirdik. Bunun ilk ayağını Arabistan bölgesinde Dubai´de gerçekleştirmeye karar kıldık. Henüz kesin olmamakla beraber her yıl başka bir ülkeye gideceğiz. Tabii o ülkenin iklim koşullarına göre kongrenin zamanlaması değişecek. Kuzey Avrupa´daysa Haziran olacak Ekvator´da veye çevre ülkelerinde ise Ocak aylarına doğru gibi bir zaman dilimini seçeceğiz. Amacımız bu şekilde farklı ülkelerde gezerek hem aplikasyonu bütün dünyada tanıtmak hem de Türklerin sahip olduğu bir eğitim sisteminin içerisine bütün dünya paydaşlarını içeriye çekmek. Biliyorsunuz ki futbolundan, basketboluna eğitiminden tutun da, yazılımına kadar her şey bazı ülkelerin elinde. Biz onları takip ediyoruz. Biz başarabilirsek en azından bir kısım camia da bizi takip etsin. 

Bu şekilde bölgedeki, ülkemizdeki hekimleri de özgürleştirebildiğimiz kadar özgürleştirelim diyoruz. Ana çıkış temamız bu. Dubai’deki Kongrede “Kedi hekimliği, dermatoloji ve acil veteriner hekimliği” diye 3 ana başlığımız var. En çok tercih edilen üç ana başlık seçtik. Bizimle birlikte Dubai´ye gelecek olan meslektaşlarımızın kalacak yerlerine, uçak biletlerine kadar bir tek paket olarak çıktık. Diğer ülkelerden, İran´dan, Arabistan´dan, Dubai´den ya da Katar´dan gelecek olan katılımcılar sadece kongre kayıtlarını yapıp gelecekler. Türk hocalarımızın da sunumları olacak. İngilizce-Türkçe çeviri olacak, Arapça çeviri olmayacak. Genellikle o bölgelerdeki katılımcılar zaten çeviriye pek ihtiyaç duymuyorlar. Genelde herkes İngilizce biliyor. Daha çok çeviri bizde gerekli oluyor. 

Tüm bu çerçeve içinde heyecanlıyız tabi ki. Üç farklı ilden uçaklar havalanacak. Önemli olan daha güzel projeler ortaya çıkarabilmek. Biz de zaten kongre enflasyonu olan bir yerde bir de biz kongre yapalım gibi bir girişimimiz yok. 

Dubai´de kaç kişi bekliyorsunuz? 

Dubai´den yurt içinden en az 400 kişi bekliyoruz. Yurt dışından da 300-400 kişi bekliyoruz. O bölgelerde partnerlerimiz var. Onlarla işbirliği halinde ilerliyoruz. Kontrol edebileceğimiz bir sayıda, kontrol edebileceğimiz bir salonda olmasına özen gösteriyoruz. Çünkü biz ilk defa deplasmanda kendi maçımızı yapacağız. Yani deplasmana gidip kendi sahamız gibi top oynamamız lazım. Bunu nedenle büyük bir kalabalığa hizmet vermeye kalkmıyoruz. Prova yapıyoruz diyebilirim. Bizim için şu an en önemlisi buradan gidecek 400 kişinin çok mutlu olması. Hem sosyal hem bilimsel içerik açısından oradan gelecek 300-400 kişinin de ya evet bu adamlar da bu işi yapmış neye ihtiyacımız varsa bize anlattılar diyebilmeli. Bir fayda sağlamış olduğunu görerek, bugüne kadar ilk defa birisi de böyle güzel bir şeyler anlattı psikolosiyle kongreyi tamamlasınlar istiyoruz. Onun dışında o bölgeye de gitmişken en azından 500 kişi de aplikasyonumuzu yükleyebilsin, amacımız bu.

Tüm dünya genelinde bir 20 bin gibi bir sayıya ulaşırsak artık bu bir başka güç, başka bir boyuta geçmiş olacağız. 

Haber ve dergilerin içeriklerini görebilmek için