Banvit BRF, 46 Milyon Dolar Yatırım Yapacak

Geri Dön
Banvit BRF,  46 Milyon Dolar Yatırım Yapacak

Banvit BRF CEO’su Tolga Gündüz, yapacakları bu yeni yatırımlarla birlikte şirketin pazardaki yerini daha da ileriye taşımayı hedeflediklerini belirterek; “Bağlı bulunduğumuz ana şirketimiz BRF’in global pazarlar ve üretim alanındaki bilgi birikimi ve gücünden yararlanarak Banvit BRF’i daha yüksek seviyelere taşımak üzere var gücümüzle çalışıyoruz. Yeni yatırım hamlemizle ülkemiz ve ekonomimize olan katkılarımızı artıracak olmaktan dolayı mutluyuz. Toplam 3 yılda tamamlamayı hedeflediğimiz yeni yatırımlarımızla birlikte ürün portföyümüze yeni ürünler eklemeye devam edeceğiz. Önümüzdeki yıllardaki büyümemizi de ağırlıklı olarak yine inovatif ürünlere odaklanarak sağlamayı planlıyoruz” dedi.

Beyaz et sektöründe 53’üncü yılını geride bırakan Banvit BRF, 2021 yılıyla birlikte büyüme odaklı yatırımlarını devreye alıyor. 

Bu kapsamda, piliç üretim ve ileri işlem tesislerinin üretim kapasitelerini artırmaya yönelik olarak toplam 46 Milyon ABD Doları tutarında yatırım yapılacağı açıklandı.

Banvit BRF bu yatırımına 2021 yılında başlayarak, sonraki 2 yıl içerisinde kademeli olarak Bandırma ana üretim kampüsünde yer alan iki üretim tesisinin kapasitelerini artırmayı hedefliyor. Şirket, yatırım tamamlandığında Bandırma piliç üretim tesisinin üretim kapasitesini yaklaşık %12, kaplamalı ve pişmiş ürünler ile şarküteri ürünlerinin üretildiği Bandırma ileri işlem tesisinin üretim kapasitesini ise yaklaşık %40 artırmayı hedefliyor.

Banvit BRF CEO’su Tolga Gündüz, yapacakları bu yeni yatırımlarla birlikte şirketin pazardaki yerini daha da ileriye taşımayı hedeflediklerini belirterek; “Bağlı bulunduğumuz ana şirketimiz BRF’in global pazarlar ve üretim alanındaki bilgi birikimi ve gücünden yararlanarak Banvit BRF’i daha yüksek seviyelere taşımak üzere var gücümüzle çalışıyoruz. Yeni yatırım hamlemizle ülkemiz ve ekonomimize olan katkılarımızı artıracak olmaktan dolayı mutluyuz. Toplam 3 yılda tamamlamayı hedeflediğimiz yeni yatırımlarımızla birlikte ürün portföyümüze yeni ürünler eklemeye devam edeceğiz. Önümüzdeki yıllardaki büyümemizi de ağırlıklı olarak yine inovatif ürünlere odaklanarak sağlamayı planlıyoruz” dedi.

Tolga Gündüz sözlerini şöyle sürdürdü; “Kapasitelerimizi artırarak üretimden, lojistik ve depolamaya kadar farklı alanlarda yaklaşık 600 kişiye daha iş imkânı sağlamayı ve toplam çalışan sayımızı 6.000’e ulaştırmayı hedefliyoruz. İstihdama katkımızın yanı sıra yatırımlarımızda sürdürülebilirliği de muhakkak gözetmeye devam edeceğiz. Kullandığımız ambalaj malzemelerimizin şu an %98 olan geri dönüştürülebilirlik oranını %100’e çıkartmaya çalışıyoruz. Ayrıca 2025 yılına kadar tesislerimizdeki su kullanımımızı ise %13 azaltmış olmayı hedefliyoruz. Bu yeni yatırımlarımızın hem ülkemize hem de şirketimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.”

BRF küresel güç konumundadır

Banvit BRF CEO’su Tolga Gündüz, Banvit BRF’nin yeni yatırımı hakkında yaptığı açıklamada, Banvit olarak 1968 yılından bugüne sektörde başarılarla dolu 53 yılı geride bıraktıklarını, Mayıs 2017’de dünyanın önemli gıda şirketlerinden biri olan BRF ile güçlerini birleştirdiklerini hatırlatarak BRF’nin, hayvansal gıda üretimi ve ihracatında küresel güçlerden biri konumunda bulunduğunu belirterek şunları söyledi: 

“Şu an 117 ülkeye ürünlerini ulaştıran BRF’nin Türkiye, Brezilya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi çeşitli ülkelerde 47 üretim tesisi mevcut ve yaklaşık 100 bin kadar çalışanı bulunuyor. 2020 yılındaki toplam üretimi 4 milyon ton. Banvit BRF olarak ülkemizde yaklaşık 46 milyon dolar tutarında bir yatırım gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu yatırıma 2021 yılından başlayacağız ve sonraki 2 yıl içerisinde aşamalı olarak tamamlamayı hedefliyoruz. Bu yatırımımız, hem Bandırma’daki piliç üretim tesisimizi hem de Bandırma’daki ileri işlem tesisimizi kapsayacak. Yatırım tamamlandığında Bandırma piliç üretim tesisimizdeki kapasitemizi yaklaşık yüzde 12 oranında, kaplamalı ve pişmiş ürünler ile şarküteri ürünlerini ürettiğimiz Bandırma ileri işlem tesisimizdeki üretim kapasitemizi ise yaklaşık yüzde 40 artırmayı planlıyoruz. Dolayısıyla sektörümüzdeki yerimizi yapacağımız bu yeni yatırımlarla birlikte daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz.

“Yeni yatırım, yeni istihdamı beraberinde getirecek”

Tolga Gündüz, ileri işlem tesisinde yapacakları yeni yatırıma paralel olarak yüzde 35, piliç üretim tesisinde ise yüzde 23 ek istihdam sağlamayı planladıklarını belirterek, yatırımlar tamamlandığında kapasitelerin artışına paralel olarak üretimden lojistik ve depolamaya kadar farklı alanlarda yaklaşık 600 kişiye daha iş imkanı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Gündüz, böylece doğrudan istihdam sağlayacakları çalışan sayısının da yaklaşık 6 bin kişiye ulaşacağını aktararak, “Etki alanımızda çalışanlarımızın, yetiştiricilerimizin ve çalıştığımız diğer iş ortaklarımızın aileleriyle birlikte yaklaşık 30 bin kişiyi kapsamış olacağız. Böylece Banvit BRF olarak yolumuza daha büyük bir aile olarak devam edeceğiz” dedi.

Ürün portföyü anlamında ise 2021 yılı başı itibarıyla jumbo sosis ailesi ve IQF teknolojisi kullanarak ürettikleri dondurulmuş piliç parça ürünleri gibi inovatif ürünleri tüketicilerin beğenisine sunduklarını bildiren Gündüz, “Yatırımlarımızla birlikte portföyümüze yeni ürünler eklemeye devam edeceğiz ve önümüzdeki yıllarda büyümemizi de ağırlıklı olarak yine inovasyona odaklanarak sağlamayı planlıyoruz” dedi. Gündüz, ihracat alanındaki güçlerini yeni yatırımlarıyla pekiştirmeyi ve ülke ekonomisine olan katkılarını da artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Bu yıl BRF’nin açıkladığı 2030 sürdürülebilirlik vizyonları çerçevesinde, yeni yapacakları bu yatırımlarda sürdürülebilirliği de muhakkak gözetmeye devam edeceklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Kullandığımız ambalaj malzemelerimizin mevcutta yüzde 98 olan geri dönüştürülebilirlik oranını yüzde 100’e çıkartmayı hedefliyoruz. Özellikle su tüketimi konusunda önemli çalışmalarımız var. Bandırma kampüsümüzdeki atık su geri kazanım tesisi ile arıttığımız suyun, ortalama yüzde 34’ünü içme suyu kalitesinde geri kazanıyoruz. Böylece içme suyu olarak tüketilebilecek bu yüzde 34’lük dönüşüm oranıyla yaklaşık 5 bin hanenin bulunduğu ortalama 20 bin nüfuslu bir ilçenin yıllık kullanım ve içme suyunu geri kazanmış oluyoruz. 2021 yılında tüm tesislerimizdeki su kullanımımızı, bir önceki yıla oranla yüzde 3 azaltmayı hedefliyoruz. 2025 yılına kadar da bu oranı yüzde 13’e ulaştırmayı planlıyoruz.”

Gündüz, geçen yıl Bandırma ve İzmir kampüslerinde faaliyet gösteren piliç üretim tesisleri ve İzmir yem fabrikası için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen “sıfır atık” belgelerini aldıklarını, 2021 yılı sonuna kadar Elazığ’daki piliç üretim tesisi ve İzmir’deki hindi üretim tesisini de bu belge kapsamına almayı hedeflediklerini bildirdi.

İhracatın ivme kazanmasıyla önemli potansiyelimizin olduğunu düşünüyorum

Tolga Gündüz, “Türkiye beyaz et sektöründe 2020’deki rakamlara bakıldığında, toplam 2 milyon 136 bin ton civarında üretim gerçekleştirildi. Yaklaşık kişi başı beyaz et tüketimimiz 21 kilogram seviyesinde. Bu gelişmiş ülkelerle ve dünyanın birçok farklı bölgesiyle kıyaslandığında çok düşük bir rakam. Proteinin önemini düşündüğümüzde burada çok büyük bir gelişme alanı olduğunu öngörüyoruz. Üretim anlamında Türkiye’de çok kaliteli firmalar var. İhracatın ivme kazanmasıyla beraber önemli potansiyelimizin olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Dolar kurundaki artışların soya ve mısır fiyatlarına etkisi olduğunu vurgulayan Gündüz, bu girdi maliyetlerinin toplam üretim maliyetlerini önemli ölçüde etkilediğini ifade etti.

Tüketicilerin sağlıklı ürünlere ve yarı pişmiş ürünlere doğru yönelmeye başladığını aktaran Gündüz, sağlıklı, kaplamalı, yarı pişmiş ürünleri piyasaya yakında sunacaklarını belirterek, Türkiye’deki toplam beyaz et üretimi içerisinde yüzde 12-13 paya sahip olduklarını söyledi.

Sokağa çıkma yasakları ve salgının satışları olumsuz etkilediğini ifade eden Gündüz, “Beyaz et sektörünün en önemli dönemlerinden birisi mangal dönemidir. Bu fırsatı geçen sene maalesef kaçırdık. Bu kanallar kapandıktan sonra tüketicilerimizin çoğunluğu marketlerden alışverişlerini yapıyorlar. Bandırma kampüsüne soğuk hava depolama tesisi de ekleyeceğiz” dedi.

Banvit BRF AGRO Direktörü Christine Maziero Castro ise söz konusu yatırım sürecini 3 yılda tamamlamayı planladıklarını söyledi.

Üretim entegrasyonumuz içerisinde piliç eti üretimi bizim ana iş konumuzdur. Bildiğiniz gibi Bandırma, İzmir ve Elazığ’da 3 üretim entegrasyonumuz var. Bu yatırım, Bandırma piliç üretim tesisimizin kapasitesini %12 oranında artırmamıza yardımcı olacak. 

Entegre üretim sürecimiz uzun, canlı ve karmaşık bir zincir aracılığıyla gerçekleşiyor. Bu nedenle, planlama sürecimiz üretim sürecimizin başlangıcından, yani damızlık, kuluçkahane ve etlik piliç üretiminden, bu piliçleri beslemek için kullandığımız yemin üretimine kadar uzanıyor. 

Yeni yatırım sürecimizde bahsettiğim bu entegre üretim zincirinin ilk halkasından kesimhane aşamasına kadar tüm üretim planlamamızı tamamladık. Özellikle kuluçkahane ve yem üretim tesislerimizin mevcut kapasite kullanım oranlarını optimize etmeye odaklanacağız. Bu yatırım ve tesislerimizde artan kapasite kullanım oranı ile buradaki iş planımızı revize ederek üretim kapasitemizi artırabileceğiz.

Ayrıca Bandırma kampüsümüz içerisinde bir soğuk hava depolama tesisi de yapacağız. Bu yeni depoyla lojistik süreç iyileştirilirken, zaman ve maliyet tasarrufu da sağlayacağız. 

Üretim tesisimizde ürettiğimiz piliç etini son ürün olarak tüketicilerimize sunmanın dışında, ileri işlem tesislerimizde ürettiğimiz kaplamalı ve pişmiş ürünler ile şarküteri ürünleri için de ana ham madde olarak kullanıyoruz. Dolayısıyla piliç üretim tesisindeki kapasite artışımız, paralelinde ileri işlem tesisimizdeki üretime de olumlu olarak yansıyacak.

Bu doğrultuda yatırımımızın ileri işlem ayağındaki üretim kapasitemizin artışı da yaklaşık %40 olarak gerçekleşecek. Gerek her iki üretim tesisimizde, gerekse lojistik süreçler ve depolama gibi alanlarda 3 yıl içerisinde 600 kişiye daha iş imkânı sağlamış olacağız.

Gıda şirketi olma vizyonuyla üretimi, özellikle pandeminin başlangıcından itibaren sosyal ve kritik bir sorumluluk olarak görüyoruz. Güvenlik taahhüdümüz doğrultusunda çalışanlarımıza her zaman özen göstererek, toplumun ihtiyaç duyduğu güvenilir gıdayı sağlama görevimizin her zaman farkındayız. Bundan sonraki süreçte de gerekli tüm tedbirleri titizlikle uygulamayı sürdüreceğiz ve üretimimize aralıksız olarak devam edeceğiz.

Banvit BRF Finans Direktörü (CFO) Ahmet Ersöz de 1992 yılından bu yana halka açık bir şirket olarak faaliyetlerini sürdürdüklerini, yaklaşık 30 yıldır tüm bilgileri kamuya açık ve şeffaf olarak paylaştıklarını söyledi.

Gerçekleştirecekleri yaklaşık 46 milyon dolarlık yatırımı finanse etmek için hem öz kaynaklardan hem de yatırım finansman kredisinden faydalanacaklarını aktaran Ersöz, şunları kaydetti: 

“Mayıs ayı başında Kamuyu Aydınlatma Platformu’na bildirdiğimiz üzere, Romanya merkezli Banvit Food SRL’nin hisse devrini gerçekleştirdik. Buradan elde ettiğimiz satış gelirini, 20,3 milyon avro olarak öz kaynaklarımıza aktardık. Tüm yatırımlar tamamlandığında artan kapasitemize paralel olarak, yıl sonu bilançomuzun da olumlu olarak etkilenmesini bekliyoruz. Bildiğiniz gibi 2020 sonu ciromuzu, bir önceki yıla oranla yüzde 9 artışla 3,7 milyar TL’ye ulaştırdık. Yeni yatırımlarımızın tamamlanması doğrultusunda yıl sonu ciromuzda geçmiş yıllardaki performansımıza paralel bir büyüme bekliyoruz. Üretim kapasitemizdeki artışın, yurt içi satışlarımız dışında ihracatımıza da olumlu etkileri olacaktır. 2020 sonu ciromuza yaklaşık 100 milyon dolar tutarında katkısı olan ihracat gelirlerimizin de önümüzdeki yıllarda artış kaydetmesini bekliyoruz.”

Dergiyi Görmek İçin Tıkla
Haber ve dergilerin içeriklerini görebilmek için