Pamela Ruegg ile, ineklerde meme sağlığı ziyaretleri

Geri Dön
Pamela  Ruegg ile, ineklerde meme sağlığı ziyaretleri

MSD Hayvan Sağlığı Türkiye Ruminant ekibi, çiftlik veteriner hekimlerine mastitis hastalığını bir uzmanla tartışma fırsatı sunmak amacıyla toplantı serisi düzenledi. "Pamela Ruegg ile Çiftlikteyiz" başlığı altında Türkiye´nin farklı bölgelerinde görev yapan 15 veteriner hekimin katılımıyla Çanakkale Uluova Süt Çiftliğinde gerçekleştirildi. Çalıştayın ardından Denizli ve Konya illerinde yer alan iki çiftlik daha ziyaret edildi.

Çiftliklerdeki hayvan sağlığının korunması ve süt kalitesinin geliştirilmesi için çalışmalar yapan Michigan Üniversitesi Veteriner Fakültesi´nde Antimikrobiyal Direnç ve Büyükbaş Hayvan Klinik Bilimleri David J. Ellis Kürsü Başkanı Prof. Dr. Pamela Ruegg, etkinlik kapsamında süt sığırlarında mastitisin etkisi, kuru dönem meme sağlığı yönetimi, klinik mastitisin tedavisi ve iyi uygulamalar hakkında sunumlar gerçekleştirdi. Sunumların ardından katılımcı veteriner hekimler ile çiftliğin her birimi (sağımhane, yenidoğan üniteleri, düve üniteleri, mikrobiyoloji laboratuvarları vb.) gezildi ve klinik & subklinik mastitis vakaları, örnekler üzerinden grup içerisinde tartışıldı. Prof. Dr. Pamela Ruegg, ayrıca çiftliklerdeki ahırları, havalandırmayı, hijyeni, sağım salonlarını, kliniği ve tedavi protokollerini değerlendirerek çiftliklere özel geri bildirimlerde bulundu.

Türkiye’de yaptığı çiftlik ziyaretleri ile ilgili konuşan Prof. Dr. Pamela Ruegg şunları söyledi:

“Süt ineklerinde en sık görülen hastalık olan Mastitis aynı zamanda en maliyetli hastalıktır. Mastitis, verimliliği, üreme performansını ve süt ineğinin refahını azaltır. Yeni enfeksiyonların önlenmesi, başarılı mastitis kontrolünün anahtarıdır.

Mastitisi önleme, ineklerin yaşaması için temiz ve kuru bir ortam sağlamaya, hijyenin önceliklendirildiği tutarlı sağım uygulamalarına, subklinik enfeksiyonların etkili tespiti ve kontrolüne dayanmaktadır. Tüm bu unsurlar, doğrudan ineklerle çalışan kişilerin etkili bir şekilde eğitilmesine bağlıdır.

MSD Hayvan Sağlığı Türkiye Ruminant ekibinin düzenlediği eğitim oturumuna katıldığım için çok memnun oldum. Veteriner hekimlerle doğrudan çalışma ve onların çiftlik yöneticilerini olumlu yönde etkilemelerine yardımcı olacak bilgileri aktarma fırsatı yakalayabilmiş olmak oldukça keyifliydi. Bu atölye çalışması, Türkiye´deki olağanüstü bazı süt çiftliklerini ziyaret etme fırsatı yakalamamızla ve onları değerlendirebilmemizle daha da zenginleşti. Bu tarz pratiklerle çiftliklerde çalışarak yapılan eğitim, sınıfta öğrendiğimiz kavramları pekiştirmenin çok etkili bir yoludur.”

Sundukları çözümlere ek olarak bilgi ve deneyim aktarımı ile çiftliklerdeki hayvan sağlığını, refahını ve işletmelerin verimliliğini geliştirmeye odaklandıklarını ifade eden MSD Hayvan Sağlığı Türkiye Ruminant İş Birimi Direktörü Ebru Çoban, “2022 yılı itibariyle dünya nüfusu 8 milyar kişiye ulaştı. Yapılan projeksiyonlara göre 2050 yılına geldiğimizde 9.8 milyar kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor. Bununla birlikte, kişi başına yıllık gıda tüketiminde de ciddi düzeyde artış yaşanacak. Çiftliklerin sürdürülebilirlik ve verimlilik kavramlarını merkezlerine alarak, gelecek projeksiyonlarına hazırlanması, sadece kendi kârlılıkları için değil aynı zamanda gıda erişilebilirliği ve tedariğinin devamlılığı için de oldukça önemli. Bu anlamda, hastalıklarla akılcı bir şekilde mücadele edilmesi gerekiyor. Biz de MSD Hayvan Sağlığı olarak, bu mücadeleye destek olmak için, önemli ekonomik kayıplara neden olan mastitis hakkında, paydaşımız çiftliklere özel bir değerlendirme yapmak, bilgi ve deneyim paylaşımında bulunmak üzere ‘Pamela Ruegg ile Çiftlikteyiz’ projesini hayata geçirdik. Sektörümüze değer katmak için bu tarz projelere devam edeceğiz. Bilgi ve deneyim paylaşımı ile müşterilerimizin yanındayız.” dedi.

Haber ve dergilerin içeriklerini görebilmek için