VETERİNER HEKİM ADAYLARI GELECEKTE, HANGİ ALANA YÖNELMEYİ DÜŞÜNÜYOR

Geri Dön
VETERİNER HEKİM ADAYLARI  GELECEKTE, HANGİ ALANA  YÖNELMEYİ DÜŞÜNÜYOR

Önceki sayımızda geleceğin veteriner hekimleri olacak yeni neslin görüşlerini almaya başlamış, sektöre ışık tutmaya çalışarak EĞİTİM konusunu ele almıştık.

Bu sayımızda ise aday veteriner hekimlerinin öğrencilik dönemlerinde hangi alana yönelmek istediklerini, nedenlerini, niçinlerini ve bu bu pazarı ne kadar bildiklerini sorduk.  

Mesleğe temelden katkı sağlayarak, mezuniyet sonrası saha ve toplum bilinci gelişmiş, mesleğiyle gurur duyan ilham verici veteriner hekimlerin ve teknikerlerinin gelişimine katkı sağlayamayı ve bunları bilimin ışığında sahada uygulamayı hedefleyen uluslararası bir oluşum olan VETREHBER Topluluğunun farklı fakültelerindeki öğrencilerinden görüşler aldık.


Cihat DUMAN / Vetrehber Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı

Mesleğimizin alanlarını deneyimleyip kendimi en yakın hissettiğim alana yönlenmek istiyorum. 

Veteriner Hekim adayları olarak mesleğimizin gelecek planlamasına karar vermek için bu kadar geniş kapsamlı olan mesleğimizin imkanları doğrultusunda birçok alanda tecrübe edinip kişinin deneyimlediği alanlar içinde kendini daha iyi hissettiği ve o alana daha yatkın olduğunu görerek karar vermesi daha doğru olacaktır. 

Evet Veteriner Hekim denilince akla direk klinisyenlik gelir ama mesleğimizin alanı o kadar geniş ki özellikle gıda ve ilaç gibi alanlar mesleğimiz için önemli alanlar. Ben veteriner hekim adayı olarak mesleğimizin alanlarını deneyimleyip kendimi en yakın hissettiğim alana yönlenmek istiyorum. 

Staj imkanlarının arttırılmasını talep ediyorum

Bu doğrultu da her alanda firmalarımızın ve kurumlarımızın staj imkanlarının arttırılması yada sağlanması konusunda talepte bulunuyorum. Şahsım adına klinisyenlik anlamında staj yapıp deneyimliyorum ama özellikle bir alanda uzmanlaşmak istiyorum bu cerrahideki bir alanda olabilir ama diğer alanlarda da sahayı deneyimlemek görmek isterim.


Ekin Eylül EKE / Vetrehber Topluluğu Genel Koordinatörü

Uzmanlığımı genetik üstüne yapıp, hayvan aşıları ve tedavileri geliştirmek istediğime karar verdim.

Veteriner hekim öğrencisi olmamdaki amaç içimdeki hayvan sevgisi ve onarla yardım etme isteğiydi ancak her geçen gün hayvan hastalıklarının sayısı artıyor ve bu da dostlarımızı ve onlarla sürekli temas halinde bulunan bizi kötü etkiliyor. 

Bende bu sebeple uzmanlığımı genetik üstüne yapıp hayvan aşıları ve tedavileri geliştirmek istediğime karar verdim. 

Hayvanlar üstündeki bu ilaçlar yalnız onları değil bizi de olumlu etkileyecektir. Karar vermemdeki en büyük örneğim de Turkovac aşısını bulup geliştiren  veteriner hekimler oldu. 

Ancak Türkiye´de genetik alanına destek yok

Piyasayı araştırmam ve bu sektörde çalışanlarla konuşmam sonucu şu kanaate vardım. Türkiye´de genetik araştırmalar ve çalışmalar için çok fazla maddi imkan sunulmuyor. Herkes yurtdışını öneriyor yani hayalimdeki genetikle Türkiye de çalışma tarzım uyuşmayacak gibi duruyor. Benim için bir diğer sıkıntı da üniversite de gördüğümüz genetiğin sadece Mendel genetiğinden ibaret olması oldu. Kısacası hayalimdeki genetiği okulumda öğrenemeyecek, aynı şekilde de çalışma hayatım da istediğim tarz da projeler yürütemeyeceğim için bir tık genetik alanından soğudum. 

Türkiye´mi temsilen dünyada büyük başarılar elde edeceğim

Kendime bir söz verdim güzel projeler bulup, geliştirip Türkiye’mi temsilen dünya da büyük başarılar elde edeceğim. Yapmam gerekeni üşenmeyip, ertelemeyip erken yaşta bazı şeylerin peşinden koşup kendimi geliştirmek olduğuna karar verdim. Bu şekilde istediğimiz imkanları kendimiz yaratabiliriz.


Berfin Eftelya GÜDER / Vetrehber Topluluğu Uluslararası Araştırma Görevlisi

Kendimi uluslararası çapta da geliştirmeye başladım. 

Veteriner Hekimliği alanı ülkemizde olduğu gibi yurtdışı alanında da birçok çalışma imkanı sunan bir meslektir. Yurtdışında gerek mesleğimize verilen değer açısından gerek yetersiz hekim oluşundan dolayı yurtdışındaki çalışma fırsatlarını değerlendirmeye başladım. Bunun için kapsamlı bir araştırmadan sonra, yurtdışında hekimlik deneyimi yaşamak için staj yaptım ve mesleğimizin ülkemizin yanı sıra bir kez daha ne kadar değerli olduğunu gördüm. Artık kendimi sadece ulusal çapta değil uluslararası çapta da geliştirmeye başladım. 

Yurtdışında çalışmak istiyorum

Buna yönelik yabancı makale, kaynak ve haberleri düzenli olarak takip etmekteyim. Ayrıca benim gibi yurtdışında çalışmak isteyen öğrenciler için fakülteye başladığımızdan itibaren verilen kariyer günü etkinliklerinde en az bir tane yurtdışında çalışan bir hekimin de olması veya fakültemizin karşılıklı anlaştığı bir fakülteyle planı yurtdışı olan öğrencilerin hedefine daha emin adımlar atması ve çalışma olanaklarını daha net görmesi için karşılıklı bir anlaşmayla o fakültede staj yapması görüşündeyim.


Kerem KOLLAMA / Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Temsilcisi

Cerrahi Anabilim Dalı´nda akademisyen olmak istiyorum

Gelecek için koyduğum hedef ve yürümek istediğim alan akademisyen olarak Cerrahi Anabilim Dalı oldu. 

Neden Cerrahi diye sorulursa cevabım şudur: Bu alanın hiçbir zaman önünün kapanmayacağı ve kliniklerde hiçbir zaman cerrahi operasyonların eksik olmayacağının ve bunu da güzel bir cerrah olarak yapabileceğimin farkındayım. Bu doğrultuda da akademisyen olarak yeni yetişecek öğrenci kardeşlerime yol göstermeyi hedefliyorum. 

Cerrahi anabilim dalı kendi içinde çok geniş kapsamlı bir alan bunun farkındayım. Bu yüzden benim doğru alana yönlendirilmem ve şimdiden çalışmalara başlamam gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda hocalarımın meslek bilgi ve birikimlerinin bana çok büyük fayda sağlayacağını ve bana kattıklarıyla doğru yönlendirileceğime de inanıyorum. Ayrıca bu alanda başarı sağlamak için çok çalışmalı ve çok araştırma yaparak kendimi geliştirmem gerektiğinin de farkındayım. Bu sayede kendimi istediğim alana yönlendirebilirim.


Sıla UYAR / İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Veteriner Fakültesi Temsilcisi 

Zootekni ana bilim dalı kürsüsünde öğretim üyesi olmak istiyorum

Veteriner fakültesi 2. sınıf öğrencisi olarak bu uzun yolun daha çok başında olduğumu düşünüyorum. Bu yolda kendimi uygun gördüğüm severek ve özveriyle çalışabileceğim alana yönelmek istiyorum. Ben alternatifler arasından akademisyenliğe gönül verip Zootekni ana bilim dalı kürsüsünde öğretim üyesi olmak istiyorum. Zootekni ana bilim dalı; çiftlik hayvanlarında, kedi ve köpeklerde, deney/laboratuvar hayvanlarında  morfolojik ve fizyolojik özellikleri, bakım ve yönetimi, verimlerin genetik düzeyleri ve geliştirilme yollarını, rasyonel bakım, beslenme ve yetiştirilme ilkeleriyle ilgilenir. Zootekni ana bilim dalı Veteriner Hekimlik temel bilim dallarından büyük ölçüde yararlanır bu nedenle Zootekni öğretimi Veteriner Hekimlik öğretiminde etkin bir rol alır. İleride bir öğretim görevlisi olarak Veteriner Fakültesini seçen öğrencilere araştırma ve yorum yapabilme yeteneği kazandırmak, hayvancılık alanında yetkin, çağdaş, araştırma yapmayı benimseyen Veteriner hekimler yetiştirmek istiyorum. Çiftlik hayvanlarına ilgi ve sevgi besliyorum; onların en iyi şekilde yetiştirilmesi, bakılması, beslenmesi, verimliliklerinin arttırılması için araştırmalarda bulunmak ve projeler yaparak en iyi şekilde yaşam sürmelerine katkı sağlamak istiyorum.


Mustafa Fevzi ALKAN / Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Temsilcisi 

Akvaryum balıkçılığına yöneleceğim

Ben akvaryum balıkçılığı yapmak istiyorum. Çünkü Türkiye’de bu pazar pek fazla gelişmemiş. Türkiye´de veterinerlik fakülteleri akvaryumculuk hakkında yeterli eğitim veremiyor ya da vermiyor. Su ürünleri fakültelerinde balık yetiştiriciliği hakkında verilen derslerse bizim akvaryumda beslediğimiz balıklarla ilgili değil, besin olarak tüketilen balıkların yetiştirilmesi hakkında eğitim veriyor. Bu durumda bu görev bizim gibi bu hobiye gönül verenlere düşüyor. Bu konu ile ilgili daha fazla ve daha detaylı balık derslerinin olması gerekiyor. Akademisyenlerinde öğrencileri teşvik etmesi gerekiyor mesela çalışmalarını öğrencilere anlatıp ilgilerini çekmeleri sağlanmalı. Fakülteler zorunlu olarak staj alanı olarak belirli kontenjanda balık çiftliklerine gönderilmeli. Fakültelerde düzenli olarak sempozyumlar düzenlenmeli. Bu konu veteriner fakültelerinde bir eksiklik olarak görülmeyip Türkiye’nin önde geldiği ve prestijli olduğu bir konu haline gelebilir. Her şey bizim elimizde.


Melisa ÖZGÜR / Necmettin Erbakan Üniversitesi Veteriner Fakültesi Temsilcisi 

Pet klinisyenliğinde cerrah olmak istiyorum

Bir Veteriner Hekim adayı olarak gelecekte yönelmek istediğim alan Pet klinisyenliği. Kendimi cerrahi alanında geliştirerek adı duyulan bir cerrah olmak istiyorum. Çünkü günümüzde fazlasıyla Pet Veteriner Kliniği mevcut ancak işini en iyisiyle yapan bir hekim olma çabasındayım. 

Bu alanı kendime daha uygun ve elimin yatkın olduğunu düşündüğüm için seçmek istiyorum ama önümüzde uzun bir yol var ve öğrenmemiz gereken birçok şey olduğunu düşünüyorum. Veteriner Hekim adayları okul döneminde sektörün içine çok fazla girmediğinden dolayı gelecek planları için kararlı durmak zor gözüküyor. Veteriner Fakültesinde mesleğe atıldıktan sonrası için bu işin içine girmiş hekimlerimiz tarafından daha fazla bilgilendirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Böylece biz adayların geleceğimiz hakkında daha etkili kararlar verebileceğimizi düşünüyorum. Meslek hayatının yanında okul hayatımızda teorik derslerin yanı sıra pratik derslerin yoğunlukta verilmesi taraftarıyım. Geçmişten günümüze birçok Veteriner Fakültesi açıldı ancak çoğu beklenilenleri karşılamıyor. Hayvan hastanesi, laboratuvar ve hoca eksiklikleri görülüyor. Bu öğrenmemiz gerekenleri kendimizi geliştirerek karşılamaya çalışıyoruz.

Haber ve dergilerin içeriklerini görebilmek için