Plaza Event Kongre Organizasyon A.Ş. Kıdemli Kongreler Müdürü Harun Çakır:

Geri Dön
Plaza Event Kongre Organizasyon A.Ş. Kıdemli Kongreler Müdürü Harun Çakır:

  1. Hayvancılık sektörüne pek çok büyük kongre düzenleyerek imza attınız. Bu yıl COVID-19 pandemisi nedeni ile kongreler yapılamıyor ve erteleniyor. Bu sene sektörümüze ait hangi kongreleri düzenleyecektiniz?

Öncelikle size röportaj için teşekkür etmek istiyorum.

Kısaca şirketimizden bahsetmem gerekirse; Plaza Event Kongre Organizasyon A.Ş. olarak Veteriner Hekimlere yönelik kongrelerin uzun yıllardır organizasyonunu üstleniyoruz. Ağırlıklı olarak Ruminant alanındaki toplantılar olmak üzere Pet alanı ile ilgili de çok sayıda kongre ve sempozyum gerçekleştirdik. Uzun yıllardır Çiftlik Hayvanları Hekimliği Derneği ve Türk Veteriner Jinekoloji Derneğinin organizasyonlarında varız. Klinisyen Veteriner Hekimler Derneği gibi Pet alanındaki dernekler ile de çalışmalarımız oldu ve bazı kongre ve sempozyumlar ile bazı lokal toplantıları birlikte gerçekleştirdik. İlaveten bazı Veteriner Hekim Odaları ile de gerçekleştirdiğimiz lokal organizasyonlar oldu.

Bu yıl içerisinde sektör ile ilgili bir tanesi Pet alanında olmak üzere toplamda 3 farklı planlanmış organizasyonumuz vardı. Bu toplantılar, bu sene 6.’sını gerçekleştirecek olduğumuz, her geçen kongrede artış gösteren bir ivme ile büyüyen ve 1000 kişi üzerinde katılım beklediğimiz “Uluslararası Sürü Sağlığı ve Yönetimi Kongresi” ile ilk defa düzenleyecek olduğumuz ve güzel bir proje olduğuna inandığımız “1.Uygulamalı Buzağı Kongresi” idi. Pet alanında lokal bir bölge toplantısı ve sektörün önde gelen dört farklı firması ile de bazı güzel projelerimiz vardı. Maalesef ki tüm toplantı ve projeleri malum Covid-19 virüsü sebebi ile ileri bir tarihe ertelemek zorunda kaldık.

2- Bu kongrelerin organize durumu ne aşamadadır. Ertelenen kongrelerin hangi tarihlerde yapılması öngörülüyor? Belirsizlik devam ediyor mu?

Hayvancılık sektörüne yönelik olan kongreler haricinde Beşeri alanında da çok sayıda üstlendiğimiz kongre ve sempozyum mevcut. Hepimizin bildiği gibi virüs ülkemizde ilk olarak Mart ayında baş gösterdi. Kongrelerin genelde gerçekleştirildiği dönemler ilkbahar ve sonbahar ayları olmasından dolayı Mart – Nisan – Mayıs döneminde gerçekleştirilmesi planlanan tüm kongre ve sempozyum gibi etkinlikler Eylül – Ekim – Kasım periyoduna ertelenmiş oldu. 1.Uygulamalı Buzağı Kongresi için 12-15 Mart 2020 tarihleri halihazırda planlanan tarihlerdi. Virüs sebebiyle ertelemeden sonra tarihimiz 17-20 Eylül 2020 olarak güncellendi. Uluslararası Sürü Sağlığı ve Yönetimi Kongresinin zaten ilan edilen tarihi 22-25 Ekim 2020 olup, aynı tarih üzerinden hazırlıklarımız sürmektedir. Veteriner Jinekoloji Kongresi ise iki sene de bir tek yıllarda gerçekleştirilmesine istinaden bu sene için etkilenmediğini söyleyebilirim.

Elimizde net bir bilgi olmadığı için, belirsizlik devam ediyor demek yanlış olmaz. Ancak, öngörümüz normalleşme süreci kapsamında AVM’ ler başta olmak üzere, kreşler, tatil turizmi olarak oteller, restaurantlar, cafeler, ibadethaneler, parklar gibi bir çok farklı alanda çok sayıda insanın bir araya geldiği toplu yaşam alanlarının, belli standartlar çerçevesinde açılmış olduğu ortamda, kongrelerinde kısa süre içerisinde karar vericiler tarafından yapılabilir diye duyurulacağını umuyor ve inanıyoruz. Daha net bir bilgi paylaşımı yapmak gerekirse; Tıp alanındaki tüm branşlar için kongre düzenlenmektedir. Bu çerçevede Sağlık Bakanlığından yetkili merciler ile yaptığımız görüşmelerde kongrelerin sonbahar dönemi olan Eylül – Ekim – Kasım aylarında gerçekleştirilmesi yönünde planlamaların yapıldığını ve Temmuz ayı içerisinde alınacak karar doğrultusunda kongrelerin yapılması konusunda izin verilip verilmeyeceğine dair net bilgi paylaşılacağını öğrendik. Bu doğrultuda tüm hazırlıklarımız kongreler gerçekleştirilecekmiş gibi devam ediyor. Bu zaman zarfında da bir çok kurum ve dernek çeşitli platformlar üzerinden online toplantılar, webinarlar düzenleyerek bu açığı kapatmaya çalıştı. Ama fiziksel kongreler ile aynı etkiyi yaratmadığını aldığımız geri bildirimlerden biliyoruz.

3- Kongre turizmi pazarının büyüklüğü nedir, ekonomide ne kadar bir kayıp söz konusudur? 

Kongre turizminin Pazar büyüklüğü Ülke çapında hem Beşeri hemde Veteriner Hekimlere yönelik tüm kongreler için değerlendirdiğimiz de finansal verilerle yaklaşık bir milyar TL olduğunu söyleyebiliriz. Sektörümüzde gerçekleştirilen Ruminant, Kanatlı ve Pet alanlarına yönelik kongreleri baz aldığımızda ise son yıllarda artan ilgi ile bu payın yaklaşık %3’lük bir bölümünü oluşturduğunu görüyoruz. Ekonomik kayıp durumunu şu an net olarak telaffuz etmek çok mümkün olmayacaktır. Çünkü Bilim kurulunun Temmuz ayı içerisinde vereceği karar doğrultusunda kongrelerin, ertelenen kongreler ile birlikte Sonbahar döneminde olup, olmayacağını öğreneceğiz. Sonuç olarak bu karar doğrultusunda daha net veriler ile yorumlanabilir. Dolayısıyla bu durumu yaşayıp göreceğiz.  

4- Bu durum sizi nasıl etkilemiştir?

Covid19 varlığı ülkemizde tespit edilmesinden hemen sonra Sağlık Bakanlığı tarafından tüm etkinliklerin ertelenmesi yönündeki alınan karar neticesinde ardı ardına tüm etkinlikleri ertelemek zorunda kaldığımızı belirtmiştim. Bizim ve sektör paydaşı olduğumuz organizasyon firmaları açısından değerlendirdiğimizde ekonomik bakımdan en büyük sıkıntıyı yaşayanların başında geldiğimizi söyleyebilirim. Çünkü hepimizin bildiği üzere Pandemi sürecinde bir arada bulunmamak ve hijyen, sağlığımızı koruyabilmek için en önemli kriterlerin başında geliyor. Halihazırda bizim işimizin amacı sektör paydaşlarını bir araya getirmek. O nedenle, bizleri direk olarak etkilediği gerçeği yadsınamaz bir gerçek. Mart 2020 döneminden bu yana bir işletme için gelir sağlayamamış olmak, sektörü ne olursa olsun tüm işletmeler için ciddi ekonomik sorunlar yaratacağı aşikar. Bizim alanımız olan hizmet sektörü çerçevesinde değerlendirdiğimiz zaman personel iş gücü en büyük değer. Aynı zamanda da en büyük gider kalemi. Bu açıdan bakıldığında Mart – Haziran ayları arasında işletmemizin de yararlandığı kısa çalışma ödeneği hiç iş yapamadığımız bir zamanda işletmemize nefes aldırdı. Ancak, kısa çalışma ödeneğinin Temmuz sonrasında devam edip etmeyeceği yada hangi koşullarda devam edeceği belirsizliğini korumakta. Her ne kadar önümüzde olumlu giden bir normalleşme süreci olsa da, önümüzü görememek biz ve bizim gibi bir çok farklı sektörden işletme için sorun teşkil etmeye devam ediyor. Umuyorum ki virüs en kısa zamanda başta güzel Ülkemiz olmak üzere tüm Dünya da biter ve normalleşme süreci ile normal hayatımıza döneriz. Size ve değerli Performans dergisi okuyucularına sağlıklı günler diliyorum.

 

 

Dergiyi Görmek İçin Tıkla
Haber ve dergilerin içeriklerini görebilmek için