İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı H. Gökhan ÖZDEMİR, çiğ süt fiyatları hakkında yaptığı açıklamada “çok çiğ kaldı” diyerek şunları söyledi:
Üretimin temelinin kârlılık olduğu gerçeği, nedense hayvancılık sektöründe hep unutulmaktadır. Eğer ürettiğiniz ürün size kazandırmıyorsa üretmez daha doğrusu üretemezsiniz. İşte tam da bu noktada süt sektörümüzün artık düştüğü zorlu durumdan çıkartılması gerekmektedir. Aksi takdirde sütün kaynağı ineklerimizin varlığı da dahil, sektör yok olma yolundadır.
Her yaştan insanın sağlığı ve özellikle çocuklarımızın sağlıklı büyümesinde etken olan ve aslında en erişilebilir protein kaynağı olan sütün hammaddesi çiğ süt için öngörülen destekleme ne yazık ki sektör için yok hükmündedir.
Hızla artan tüm maliyetler süt sektörünün üreticisi konumundaki hayvancılık yapan insanlardan tutun da, hayvanların sağlıklı olması için hizmet veren biz Veteriner Hekimleri, sütlerin ürün haline dönüşmesi aşamasında faaliyet gösteren tüm işletmeleri olumsuz etkilemektedir. Bunun üzerine bir de çiğ sütten kâr beklentisi üreticimizin elinden alınınca sektörde emek harcayan herkes ve elbette kendi insanının kendi ülkesinde ürettiği sağlıklı süte ekonomik olarak ve sürdürülebilir politikalarla ulaşmayı bekleyen halkımız hayal kırıklığı yaşamıştır.
Üretimi ve üreticiyi açık, net ve fark yaratacak şekilde desteklemeyen her uygulama ve politika ülkemizi yabancı sermayenin kucağına itmek demektir.
Bugün pandemi dönemi ekonomisini yönetmek adına yapılan yanlışlar ülkemizin geleceğinin yok olması demektir. Üreticinin emeğinin karşılığını alamaması demek “üretme tüket” demektir. Kendi yöresinde, köyünde yapması mümkün bir iş kolu olan hayvancılık ile karnını doyuramayan insanımıza “git kendine şehirde gerekirse karın tokluğuna iş bul” demektir.
Sanayici ve işadamları açısından iş edindirmeleri gereken insan yükü demektir. Şehir nüfusunun katlanması kentsel yaşam koşullarının daha çok insanı öğütmesi demektir.
Çiğ süte, fiyat artışı yapmak yerine 40 kuruşluk prim vermek demek; bu ülkenin insanlarının aileden gelen geleneksel yeteneklerini, yerinde üretebilme becerisini, tüketici değil üretici olmaya can atan ruhunu elinden almak demektir.
Başta Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir PAKDEMİRLİ olmak üzere tüm yetkilileri, üretmeye dair anlamlı teşvikleri ülkemizde hammaddenin kökenini sürekli kılacak ve en önemli sektörümüz olan hayvancılık sektörüne katkı koymaya davet ediyoruz.