Kedi Veteriner Hekimleri derneği 23 Mart 2025 tarihinde KHEDİ Atölyeleri programı kapsamında “Sütür Tekniklerine Giriş” Workshop’u tamamlandı. Eğitim, klinik pratiğin vazgeçilmez bir parçası olan temel sütür tekniklerinin hem teorik hem de pratik yönlerini kapsayacak şekilde planlandı ve Yeniçağ Ecza Deposu, VetNaCare ve VRM Veteriner Radyoloji Merkezi destekleri ile gerçekleştirildi.
Doç. Dr. Mustafa Aktaş, Dr. Dilruba Pervaz Altunyuva ve Dr. Burcu Ezgi Eregar Duman tarafından yürütülen bu eğitim, ilk olarak teorik oturumla başladı. Bu bölümde yara iyileşmesi süreçleri, farklı sütür materyalleri ve bu materyallerin kullanım alanları, temel sütür ve düğüm teknikleri ile uygulama sırasında karşılaşılabilecek komplikasyonlar detaylı bir şekilde ele alındı.
Teorik bilginin ardından katılımcılar, birebir uygulama oturumuna geçerek edindikleri bilgileri pekiştirme fırsatı buldular. Her katılımcı, kendilerine eğitim kapsamında sunulan bireysel model üzerinde, eğitmenler eşliğinde temel cerrahi dikiş tekniklerini uygulayarak pratik becerilerini geliştirdi. Katılımcılar kliniklerde sıklıkla uygulanan dikişlerin yanı sıra imza niteliğinde değerlendirilebilecek gömme dikiş tekniklerini, estetik dikiş tekniklerini ve düğme gibi özel materyaller ile gerçekleştirilebilecek gergin doku dikişlerini de modeller üzerinde uygulama fırsatı buldular. Eğitim sırasında, farklı sütür teknikleri ile özel sütür hattı kapatma tekniklerini de deneyimleme imkanı bulan katılımcılar; bu kapsamda doku yapıştırıcısı ve 3M™ Steri-Strip™ gibi hakkında da ayrıntılı bilgi edindiler.
Dr. Dilruba Pervaz Altunyuva, atöleyeler hakkında şu bilgileri verdi: "KHEDİ Atölyeleri eğitim serisi, veteriner hekimlerin mesleki gelişimlerine katkı sunmak amacıyla aylık olarak devam edecek. Bu kapsamda, 27 Nisan 2025 tarihinde yine Veteriner Radyoloji Merkezi’nde düzenlenecek olan Toraks Radyografisi Semineri’ne hazırlıklarımız sürüyor. Dr. Onur İskefli, Dr. Kutay Yıldız ve Vet. Hek. Hümeyra Karakış’ın eğitmenliğinde gerçekleşecek seminerde; kardiyak hastalıkların radyografik değerlendirmesi, toraksın anatomik yapılarının doğru yorumlanması, trakeal kollaps gibi birçok önemli konu başlığı ele alınacak.
Katılımcıların aktif katılım sağlayabileceği, vaka örnekleriyle desteklenen bu seminerin de meslektaşlarımızın tanısal yaklaşım becerilerine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz".