Kastamonu VHO Başkanı Maşalacı Veteriner Hekim meslektaşlarımı siyaset yapmaya davet ediyorum

Geri Dön
Kastamonu VHO Başkanı Maşalacı Veteriner Hekim meslektaşlarımı siyaset yapmaya davet ediyorum

Mecliste seslerini duyuramadıklarını vurgulayan Kastamonu VHO Başkanı Maşalacı’dan

Veteriner Hekimlere ‘siyaset’ çağrısı 

VHO Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı; “Sesimizi meclis kürsüsünde çok fazla duyuramıyoruz. Özellikle meslektaş arkadaşlarıma siyaset yapmaya çağrıda bulunuyorum. Hem illerde hem de Ankara genelinde hem mesleğimiz hem çiftçimizi destekleyecek onların sorunlarını dile getirecek çalışmalar içerisine girmeleri siyaset yapmaları gerekmektedir” dedi.

SOSYAL medya üzerinden yayın yapan TV366 kanalına konuk olan Kastamonu Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı, pandemi süreciyle alakalı değerlendirmelerde bulundu. Hayvan sağlığı açısından çeşitli görüşler ortaya koyan Maşalacı, veteriner hekimlerin alınan tedbirler sebebiyle pandemi noktasında geri saflarda bırakıldıkları ve bunun doğru olmadığını belirterek; “Dünyada veteriner hekimlik, hem çevre sağlığı hem insan sağlığı hem de hayvan sağlığıyla uğraşan tek meslek grubudur. Bu üçünü komplike bir şekilde ortaya koymamız gerekir. Çiftlikten sofraya kadar bütün hayvansal gıdaların üretiminden denetimine ve insan sağlığı için sofraya gelmesine kadarki sürede veteriner hekimlerin katkıları vardır. Bu dünyada bu şekilde kabul edilir ve mesleğimiz en üst seviyelere kadar çıkmıştır. Ancak maalesef ülkemizde sebebi nedir bilmiyorum ama burada bu hususlar çok görülmemekte. Özellikle bugün yaşanan hem ülkemizi hem dünyayı cviddi anlamda sıkıntıya sokan sadece sağlık değil ekonomik ve sosyal çerçevede sıkıntıya sokan pandemide zoonetik kökenli olduğu için yavaş yavaş veteriner hekimlere yer verilmekte. Sağlık sınıfında normalde ifade edilirken varız ama bu hakların elde edilmesi noktasında hiçbir yerde ismimiz geçmiyor. Ancak dünyada bu böyle değil. Avrupa’nın birçok ülkesinde kurulan kurulların başında oluşan hekimler veteriner hekimlerden oluşuyor birçok salgın hastalığı hayvandan insana bulaşır ve bu çerçevede veterinere hekimlik mesleği alt yapısı düzgün üniversiteler ile birlikte başta aşı olmak üzere bu hastalıkların deklarasyonu anlamında hem ülkemizde hem dünyada etkin bir rol oynamıştır. Özellikle veba aşısının kırım Kongo kanamalı hastalığının aşısının sıtmanın aşısının bulunmasında virologlarımız meslektaş hocalarımız hem ülkemize hem dünyaya bu hastalıklardan arınmanın yolunu bulmuşlardır” dedi.
“VİRÜSÜN GENETİĞİNİ ORTAYA KOYDULAR”
Maşalacı şöyle devam etti; “Veteriner fakültelerinin özellikle 25 tanesinde görevli virolog anabilim dalında görev yapan 51 öğretim üyemiz mevcut. Erciyes Üniversitesinden Prof. Dr. Aykut Hocam aşıyı izole ettiler. Türkiye’deki Covid-19 virüsünü saf halini oluşturdular. Yine Erciyes Üniversitesindeki hocam ve ekibi ve ekibi veteriner hekim meslektaşlarımız gen haritasını çıkardılar. Bundan sonraki süreçte hem aşı serumu plazma hem de aşıyı imkân verildiği takdirde Türkiye’de ve dünyada ortaya koyaraktan bu hastalığın önüne geçilmesinde en önemli isimleri olarak ortaya çıkacaklarını düşünüyorum. Plazma tedavisine başlandı. Önümüzdeki 4-5 ay içinde de aşıyı hem inaktif olarak hem DNA’sından yeniden dizaynını ortaya koymak suretiyle Pendik Araştırma ve Aşı Enstitüsünde bu çalışmalara başladılar.”
“SİMENTAL IRKI KONUSUNDA TÜRKİYE’DE BELLİ BİR AŞAMAYA GELDİK”
Yerli ırkın oluşturulması noktasında ülkemizde çeşitli çalışmalar yapıldığını belirten Oda Başkanı Maşalacı şunları söyledi; “57’nci hükümet döneminde Tarım Bakanımız Türkiye’de yerli koyun ve sığır ırkı konusunda yeterli çalışmaları ortaya koymuş ve belirli bir aşamaya getirmişti. Ama ondan sonraki süreçte bunun üzerinde çok fazla durulmadı. Ama özellikle ülkemizde son günlerde ifade edilen yerli ve mili mücadele çerçevesinde başta hayvan ırkları olmak üzere yine birçok tarımsal alanda yer alan yerli tohumları ortaya koymak adına çalışmalar yapıldığını biliyoruz. İnşallah bu çalışmalar önümüzdeki süreçte hızlı bir şekilde ortaya konulur. Tabi ki kendi ırkımızı özellikle zirai boyutta düşünüldüğünde tohumlarımızı oluşturup bunları ihraç eden bir boyuta gelebilirsek hep diyoruz ya üretmeden hiçbir şey olmaz diye bu çerçevede ciddi sonuçlar alırız. Ama şuna katılmıyorum Yurtdışından gelen bazı hayvan ırkları ülkemizde de adaptasyon ortaya koyaraktan özellikle veteriner hekimlerimizin sahadaki yem ıslahını da bununla entegre ettiğimizde çok düzgün işler ve sonuçlar çıktığı aşikardır. Özellikle ilimizde Simental ırkı belirli bir noktaya gelmiştir 90 lı yıllardan bu yana suni tohumlama yöntemiyle veteriner hekim arkadaşlarımızın da yaptığı çalışmalarla ilimizin Türkiye’deki yeri de ayrı bir noktadadır.”
“HAYVAN VE İNSAN SAĞLIĞI İÇİN EN ÜCRA YERLERDE HİZMET VERMEYE DEVAM EDİYORUZ”
Kastamonu Veteriner Hekimleri Odası olarak 31 Mart tarihi itibariyle üyelerinin alanda rahat çalışabilmeleri adına İl Pandemi ve İl Hıfzıssıhha Kuruluyla da valinin başkanlığında bazı hususları paylaşmak üzere kendilerine belge verdiklerini belirten Maşalacı belgede söylenenleri şöyle açıkladı; “Özellikle ülkemizde yaşanan koronavirüs salgınıyla ilgili olarak serbest veteriner hekimler hayvan sağlığını dolayısıyla insan sağlığını tehdit eden sadece kovid-19 değil bunun yanında başka bulaşıcı hastalıkların engellenmesi ve hayvan sağlığının sekteye uğramaması için çalışmakla yükümlüdür. Yani bizler sahada bunu ortaya koymakla yükümlüyüz. Bu anlamda mesleğimizi icra eden hekimler hizmetlerini kliniklerde sürdürmekten çok vakanın bulunduğu sahaya gitmek suretiyle hayvandan insana bulaşan hastalıklarla mücadele, acil doğum, cerrahi müdahale ve diğer tedavi hizmetleriyle gıda güvenliğinin teminini gece-gündüz demeden sürdürmek zorundadır.

Bundan dolayı içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde hizmetlerin aksamaması engellenmemesi ve mağduriyet yaşanmaması adına mevcut virüs salgınının azalması ve bu salgından dolayı alınan önlemlerin azaltılması sürecine kadar saha çıkış belgesi niteliğinde olan belge verdik. Kastamonu VHO. olarak da hem Türk veteriner hekimler birliği hem de diğer bölge odalara da bu konuda ön açmış olduk ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyinin değerli başkanımız Ali Eroğlu’nun katkılarıyla da İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı ile görüşülerek bu hadise. İçişleri bakanlığı genelgesinde sokağa çıkma yasağı olan 30 büyük şehir ve Zonguldak ili dahil olmak üzere diğer şehirlerde de sokağa çıkma yasağı olduğuillerde bile veteriner hekimler kliniklerinin açılması ve veteriner hekimlerinin sahada hizmet verebilmesi adına muaf tutuldular. Sağlık çalışanlarımız hastanede bu salgını engellenmesini ortaya koyarken kendi sağlıklarını feda etmek adına gece gündüz çalışırken biz hem hayvan dolayısıyla hem de insan sağlığını korumak adına gece gündüz köylerde en ücra yerlere kadar veteriner hizmetlerini vermekteyiz.

Şuan´a kadar bakanlıkların öngörüsüyle birlikte illerde valilerimizin bu konudaki duyarlılığıylabirlikte engel teşkil eden bir durum yok. İlimizde veteriner hekimlerde pozitif vaka yok. Ülke genelinde değerlendirmeye bakacak olursak ülke genelinde de bildiğim kadarıyla yok. Geçtiğimiz günlerde Azdavay ilçesinde sıkıntılı bir durum oldu. Orada bir tadilat vesilesiyle çalışan vatandaşta kovid-19 pozitif çıktı ondan dolayı ilçe tarım müdürlüğü karantina çerçevesinde hizmeti durduruldu. Ama oradan da yapılan testler neticesinde hem meslektaşlarımızda hem diğer çalışanlarda olumsuz bir neticeye çok şükür rastlanmadı. Sesimizi meclis kürsüsünde çok fazla duyuramıyoruz. Özellikle meslektaş arkadaşlarıma siyaset yapmaya çağrıda bulunuyorum. Hem illerde hem de Ankara genelinde hem mesleğimiz hem çiftçimizi destekleyecek onların sorunlarını dile getirecek çalışmalar içerisine girmeleri siyaset yapmaları gerekmektedir.” (Haber Merkezi)

Haber ve dergilerin içeriklerini görebilmek için