VETERİNER KLİNİKLER NASIL YÖNETİLMELİ-2

Geri Dön
VETERİNER KLİNİKLER NASIL YÖNETİLMELİ-2

Kendinizden kısaca bahseder misiniz?

Ben Dr. Pere Mercader. Babam veteriner hekimdi ve ben de onun yolundan gittim. Mezun olduktan sonra, kliniğin yönetim kısmı ile ilgilenmeyi çok istiyordum.

Yönetim kısmını, sadece ekonomik olarak değil klinik işlerinin organizasyonu ve bunların düzgünce yapılmasının nasıl olacağını öğrenmek istiyordum. Doktoramı işletme alanında yaptım ve sonrasında işletme ile ilgili kurslar aldım. Pet mama şirketinde çalışmaya başladım. Bu şirkette pozisyonumdan dolayı çalışmaktan yoruldum ve artık özgür olarak çalışmak istiyordum. Küçük çapta saha analizleri yapmaya başladım. Bu işin sonu nereye varacak ve bunların hepsini nasıl yapacağım diye düşünmeye başladım. İspanya’da çok az insan bu konu ile ilgili çalışıyordu. Kendimde yeterli cesareti topladım ve bu işe başlama kararı aldım.  15 yıldır da bu işi yapıyorum.

İspanya’da gözlemlediğiniz veteriner hekimlerin, yaptıkları temel yanlışlardan bahseder misiniz?

Veteriner hekimler genel olarak çok çalışan insanlardır. Sürekli daha yeni ve daha iyi klinikler açılmaya başlıyor. Bunun için çok fazla çaba sarf ediyorlar ve uzun saatler mesai yapıyorlar. Bazen başarılı olabiliyorlar ancak ne yazık ki bazen de hüsrana uğruyorlar. Çünkü en önemli görevlerini genellikle yerine getirmiyorlar, hiç dinlenmeden çalışmak istiyorlar. Hasta sahipleri ile yeterince ilgilenemiyorlar, klinikteki çalışanlara liderlik etmiyorlar ve takımlarını iyi yönetemiyorlar. Sadece para kazanma odaklı oldukları için uzun vadede pek çok şeyi kaçırmış oluyorlar.

Mesleğimizden dolayı işimizi yapıyoruz ve para kazanmak istiyoruz. Ancak bazen sadece mesleği icra etmek veya sadece para kazanmak yanılgısına düşüyoruz. Bu ikisinin ayrımını nasıl yapabiliriz?

Bence bu durum işe ilk olarak nasıl başladığımız ile ilgilidir. Bazı klinik sahipleri, hasta sahiplerine sadece para kazanma aracı olarak yaklaşıyorlar. Veteriner hekimler, fakültelerine ilk başladıklarında genellikle, hayvanları sevdiği ve onları tedavi etmek istediği için başladılar. Veteriner hekim olduklarında bu süreç nasıl oldu da bu şekilde değişti. Kliniği ilk açtıkları dönemde pek çok problemlerle strese düşüyorlar. Daha sonrasında klinik kirası, vergi ödemeleri, gerekli ekipman alımı, çalışanların maaşı gibi giderler çıkınca, klinik çalışma yöntemlerini gözden geçirmek yerine bu ödemeleri bir an önce yapmak için sıkı çalışma hatası içine düşüyorlar. Bu hatanın sonucunda hayal kırıklıkları ve depresyon halleri başlıyor.

Bu mesleğe ne için başladıkları ve niye bulunduklarını unutuyorlar. Öyle bir sürece giriyorlar ki bunu nasıl durduracaklarını dahi bilemiyorlar. Böyle olunca da bu süreç aynı şekilde devam ediyor ve kısır bir döngüye dönüşüyor. Klinik yönetiminde akılcı çözüm bulmalı ve her şeyden önce eksikliklerimizi tespit etmeliyiz.

Fakülteden yeni mezun olan veteriner hekimler için ne düşünüyorsunuz? Mezun olduktan hemen sonra neler yapmalılar?

Aslında bu kişisel bir karar ancak bir işe başlamadan önce o işte çalışan uzmanların tavsiyelerinin alınması gerekir. Bunu yurtiçi veya yurtdışı seyahatler yaparak başlayabilirler. İstediği alanda çalışan deneyimli meslektaşları ile kısa konuşmalar yapmalılar. İşe nasıl başladı? Önüne çıkan engeller neler oldu? Bunları nasıl aşabildi gibi kritik ve yön verici sorular sorulmalıdır. Eğer çok gençseniz, en önemli odak noktanız öğrenmek olmalıdır. Mesleğe ilk başladığınızda, çevrenizdeki genç meslektaşlarınıza bakıp onların çalıştığını görünce, geç kalma korkunuz olabilir. Siz de bir an önce başlamak isteyeceksinizdir. Mesleki kariyerinizi ortalama 40 yıl alacak olursak ve bu dönemi de bir maraton olarak düşünürsek, asıl maratona son 20 yılda karar verildiğini söyleyebiliriz. İlk 20 yıl, son 20 yılın hazırlığı olacaktır. Profesyonel olmak bu 2. yarıda verdiğiniz kararlar gerçekleşecektir. Eğer doğru bir karar verip bu ilk 20 yılda verdiğiniz karar ile devam edip kendinizi geliştirirseniz, son 20 yılınız da harika olacak ve başarıya ulaşacaksınızdır.

Yeni mezun olan veteriner hekim meslektaşlarımıza klinik açmaları konusunda tavsiyeleriniz nedir?

Yeni mezun meslektaşlarımız, kendilerini geliştirdikten sonra hangi alanda çalışmaları gerektiğini belirlemelidir. Uzmanlık alanınız olmalıdır. Örneğin pet hayvanlar, pet hayvanlardan kedi, kedilerde yaşlı olan hasta profilleri, yaşlı kedilerde göz problemleri gibi alanınızı daraltmaya çalışın. Çok fazla alanda uzman olmanız beklenemez ki bu da doğru değildir ve yanıltıcı olabilir. Bu uzmanlık adımından sonra ise bölgedeki klinik sahipleri ile iletişime geçin ve onların tecrübelerinden istifade etmeye çalışın. Bazı klinikler sizi rakip olarak görecek ve sırlarını paylaşmayacaktır. Ancak siz yine de vazgeçmeyin ve kliniğinizi açmadan önce en az 20 klinik ile görüşme yapın ve onların tecrübelerini not alın. Yeni açtığınız kliniğinizin yönetimini bu tecrübeler ışında kendi tecrübelerinizi de ekleyerek mesleğe en iyi şekilde hizmet etmeye çalışın.

Dergiyi Görmek İçin Tıkla
Haber ve dergilerin içeriklerini görebilmek için