İlaç firmaları, koronavirüse yönelik güvenli ve etkili bir aşı geliştirmek için zamana karşı yarışıyor, ancak aşı bulunsa da herkese ulaşması uzun süreceğe benziyor…
Financial Times’te yayınlanan bir makaleye göre, aşı onaylansa ve üretim büyük oranda artsa da tüm dünyaya ulaştırılması 2024’ü bulacak.
Hindistan Serum Enstitüsü’nün başındaki isim olan Adar Poonawalla, “Gezegendeki herkese aşıyı sağlamak 4 – 5 yıl sürecek” dedi.
İki kez uygulanması gerekecek
Uygulamanın nasıl olacağını anlatan Poonwalla, geliştirilecek aşının kızamık veya rotavirüs aşısında olduğu gibi 2. kez uygulanması gerekeceğini söyledi. Bu, tüm dünyada en az 15 milyar aşıya ihtiyaç duyulacağı anlamına geliyor.
Özellikle ABD’deki politikacılar COVID-19 aşılarının kısa bir süre sonra, 2020 yılının sonunda uygulanabileceğinin sözünü veriyor.
“İhtiyatlı bir iyimserlik”
Temmuz ayında, ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalık Enstitüsü Direktörü Anthony Fauci, geçtiğimiz aylarda yaptığı bir açıklamada, COVID aşısının sonbaharda veya kışın başında ABD’de uygulanabileceği konusunda “ihtiyatlı bir iyimserlik” içerisinde olduğunu söylemişti.
Gelişmekte olan ülkelerde ne olacak?
Poonawalla’nın görev yaptığı Hindistan Serum Enstitüsü, hacim olarak dünyanın en büyük aşı üreticisi. Hindistan Serum Enstitüsü, yer yıl 170 ülke için 1,5 milyar doz aşı üretiyor.
Hindistan Serum Enstitüsü, Oxford Üniversitesi’nin geliştirdiği aşının dağıtılmasından sorumlu biyoteknoloji firması AstraZeneca ile yapılan anlaşmanın bir parçası olarak, 68 ülkeye 3 dolar maliyetle dağıtmayı planlıyor. Başka bir firmayla yapılan bir anlaşma ile, ülke sayısının 92 ülkeye çıkması bekleniyor.
Bunun sihirli bir değnek olmadığını kabullenmemiz gerekiyor. Ancak uygulanacak bir aşı, virüsün dünya genelinde hızlı yayılımını engellemeye yardım edecek.
Foundation for Vaccine Research’nin (T. Aşı Araştırma Vakfı) başındaki isim olan Peter Hale, “%75 etkinliğe sahip iki veya daha fazla aşı, enfeksiyonun yayılmasını ve pandemiyi durdurmak için yeterli olacak. Ancak virüsü tarihe gömmek için yetmeyecek” diye konuştu.
Hindistan Serum Enstitüsü’ne göre bir sonraki zorlu görev, soğuk zincirle taşınması gereken aşının dağıtılması olacak.