Veteriner Sağlık Ürünleri Sanayicileri Derneği (VİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ramazan BAYHAN, Türkiye’de ilk kez 2005 yılında görülen kuş gribi salgınının ardından, Dünyada Tek Sağlık yaklaşımının öne çıktığını, bu yaklaşımın özellikle insan, hayvan ve ekosistem bacağı başta olmak üzere yaklaşık 70 uluslararası kuruluşun işbirliği içerisinde desteklendiğini, son dönemde yaşanan Covid-19 pandemisi ile yabani veya evcil hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların yeniden kamuoyunun dikkatini çektiğini, Tek Sağlık yaklaşımının kurumlararası işbirliğini en üst düzeyde tutmayı zorunlu kıldığını, VİSAD bünyesinde halen kurulu bulunan çalışma grupları arasına Tek Sağlık Çalışma Grubunu da eklediklerini söyledi.
VİSAD Başkanı BAYHAN yaptığı açıklamada; “Hayvanlar diğer hayvanlara hastalık taşıyabildiği gibi, insanlara da hastalık bulaştırarak ciddi halk sağlığı sorunları yaratabiliyor. İnsanlarda bilinen 1,407 hastalık etkeninin %58’i hayvansal kaynaklı. Bunların 177’si yeni veya yeniden ortaya çıkan hastalıklar olarak kabul ediliyor. 1991 yılında kurulan derneğimizin üyeleri, gerek hayvan hastalıklarının önlenmesi ve kontrolü, gerekse hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların önlenmesi için yüksek teknolojilere sahip firmalardan oluşuyor. AB mevzuatıyla uyumlu hale gelen ilgili kanun ve düzenlemelerimiz çerçevesinde dünyada kabul edilen en yüksek ilaç ve aşı üretim standardı olan İyi Üretim Uygulamaları (İÜU/GMP), 2011 yılından beri yürürlükte. Bu sayede, ülkemizde veteriner hekimlerin kullanımına sunulan ilaç ve aşıların tamamı, Tarım ve Orman Bakanlığı uzmanları tarafından denetim ve kontrole tabi tutulan tesislerde üretiliyor. Ürünlerin pazar kontrolleri ile kalite kontrolleri de kesintisiz devam ediyor”. Ifadesinde bulundu.
VİSAD bünyesinde oluşturulan Tek Sağlık Çalışma Grubu’nun kuruluş amacının; hayvan sağlığı endüstrisi teknolojilerinin toplumdaki farkındalığını arttırmak, hem evlerimizdeki can dostlarımızın uzun ve sağlıklı yaşamaları, hem de gıda amaçlı beslenen hayvanlardan elde edilen ürünlerin sağlıklı ve güvenilir şekilde soframıza kadar gelmesinde veteriner hekimlerin oynadığı rolün altını çizmek olarak açıklıyor.
VİSAD Başkanı BAYHAN; “Hayvan kaynaklı hastalıklar söz konusu olduğunda veteriner hekimliği alanında kullanılan aşılar, hastalıkların hayvanlar arasında ve hayvanlardan insanlara bulaş zincirinin kırılmasına katkıda bulunurlar. Hastalıkların takip ve gözetimi, hazırlıkların güçlendirilmesi ve hayvan hastalıklarının önlenmesinde kurumlar arası işbirliği kaçınılmaz. Çiftlik hayvanları üreticilerinin tüketicilere sağlıklı gıda ulaştırma ve belirlenen tehditlere yönelik riskleri en aza indirme gayretlerine, VİSAD üyelerinin de geliştirdiği yüksek teknolojilerle katkı verme sorumluluğu taşımaktadır. Ancak bu tehditlere yönelik daha hızlı tepki göstermek, sınır aşan bulaşıcı hastalıkların yayılımını azaltmak veya durdurmak için, Tek Sağlık yaklaşımı ile her zaman işbirliği fırsatları mevcut olduğuna inanmaktayız. VİSAD Tek Sağlık Çalışma Grubu bu alanlara odaklanacaktır” dedi.